Národný inštitút vzdelávania a mládeže

Inšpiratívna práca s mládežou

Vyštudovala Univerzitu Konštantína filozofa v Nitre. Počas štúdia nadobudla prax v oblasti práce s mládežou v rôznych organizáciách, najmä v KONTAKT – mládežníckom centre, kde teraz pôsobí ako riaditeľka. Zároveň pracuje ako koordinátorka dobrovoľníkov a je členkou Nitrianska krajská rada mládeže.


Dnes si bližšie predstavíme nielen Janu Kušnierikovú, ktorá si počas konferencie o práci s mládežou, ktorú sme v IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže organizovali 18.11.2021, pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a premiéra SR Eduarda Hegera, prebrala svoje ocenenie, ale aj jej motiváciu v práci s mládežou.


Pozrime sa spoločne na inšpiratívny príbeh Jany Kušnierikovej.


Kam siahajú Vaše začiatky, alebo ako ste získali inšpiráciu pracovať s mládežou?
„Mala som obrovské šťastie, že som sa narodila do rodiny a komunity, pre ktorú bola pomoc druhým jej prirodzenou súčasťou. Veľmi ma inšpirovali vedúci z nášho kresťanského spoločenstva, pretože som vnímala, čo robia a ako to pozitívne ovplyvňuje môj život. Túžba podobať sa im vyústila až do toho, že som sa sama prostredníctvom drobných úloh prepracovala až na jednu z vedúcich. Tu som si uvedomila, že sa v tejto oblasti chcem a potrebujem vzdelávať a prešla som si rôznymi kurzmi neformálneho vzdelávania. Dnes som riaditeľkou mládežníckeho centra a aj keď sa stále učím niečo nové, mám radosť, že som tou, ktorá môže pozitívne ovplyvniť život iných.“

Ako by ste definovali, čo pre Vás znamená práca s mládežou?
„Práca s mládežou je výnimočná a špecifická, pretože tu vám nepomôžu naučené postupy a definície. Každý mladý človek je jedinečný a tak je potrebné k nemu aj pristupovať. Dôležitosť a zmysluplnosť práce s mládežou nespočíva v tom, čo všetko pripravíte. Ide najmä o hodnotu, v čom je mladý človek výnimočný a čo všetko dokáže. Osobne som vďačná, keď môžem pomôcť odhaliť mladým ľuďom túto ich výnimočnosť, pretože oni tak pomáhajú zároveň aj mne.“

Cenu v kategórii Rozvoj práce s mládežou na miestnej a regionálnej úrovni si Jana Kušnieriková prevzala z rúk riaditeľky Odboru podpory práce s mládežou, Mgr. Izabely Lary Kurtek a generálneho riaditeľa IUVENTY, Mgr. Petra Lenča, PhD.

Srdečne gratulujeme!

Tento motivujúci príbeh, ale aj ďalších ocenených si môžete prečítať v príručke, ktorú venujeme všetkým, ktorí sa rozhodli venovať svoj život práci s mládežou.

Príručku plnú motivujúcich príbehov, si môžete stiahnuť TU.

Ocenenie J.K.
Ocenenie J.K.
Ocenenie J.K.
Ocenenie J.K.
Foto J.K.