Národný inštitút vzdelávania a mládeže

Denník mládežníckeho delegáta SR pri OSN z Valného zhromaždenia OSN – slávnostný prejav

Mládežnícky delegát Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov, Michal Salíni sa práve v týchto dňoch zúčastňuje Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Zo svojej cesty postupne spisuje svoje dojmy, zážitky, ale aj informuje, ako napĺňa svoju agendu, či o čom sa práve aktuálne, v súvislosti s mládežou, na globálnej úrovni rokuje.

Práve piatok bol pre Michala výnimočný, nakoľko dostal možnosť vystúpiť s prejavom a reprezentovať tak krajinu.

Ako sa mu to podarilo?

PIATOK

„Čo sa týka piatku, ten sa niesol v znamení očakávaného prejavu. Od rána sme sedeli na treťom výbore a s napätím počúvali ostatných. Nebolo isté, kedy sa k prejavu dostaneme, a postupom času, keďže sa debata naťahovala, sme si neboli istí, či k tomu dôjde ešte v piatok. Ak by sme to v piatok do 18:00 nestihli, šancu by sme dostali až v pondelok.

Moja chvíľa prišla tesne po pol 6 večer. Po uvedení od Tomáša, nášho skúseného diplomata, som predniesol polovicu prejavu na tému detí v mene Slovenskej republiky. V prejave som zdôraznil najmä to, že za posledné obdobie práve deti čelia bezprecedentným výzvam v dôsledku pandémii klimatických zmien, a vojnových konfliktov. Pripomenul som, že v dosahovaní Cieľov udržateľného rozvoja zaostávame. Za SR som zdôraznil našu podporu právam dieťaťa, ktorú neustále dokazujeme. Svoju časť prejavu som zakončil myšlienkou, že práve ochrana práv detí a mládeže, posilňovanie spolupráce v tomto odvetví a regionálna implemetácia sú kľúčové.

Prejav doplnil kolega Tomáš, ktorý vyjadril podporu deťom zasiahnutých záplavami v Pakistane, ako aj deťom na Ukrajine, ktoré zažívajú vojnové útrapy. Zdôraznil, že na Slovensku sme množstvu detí z Ukrajiny poskytli útočisko a vyzval Rusko na ukončenie vojenských operácií.

Myslím, že prejav sa mi podaril, dokázal som do neho vložiť svoje myšlienky, ale vo svete diplomacie platí, že zastupujete najmä krajinu, v mojom prípade jej mládež, a nie seba. To treba mať vždy na pamäti.“

Michalov slávnostný prejav si môžete prečítať TU.