Národný inštitút vzdelávania a mládeže

Najrýchlejší slovenskí matematici zabojovali na Celoštátnom kole Pytagoriády o víťazstvo

43. ročník Celoštátneho kola Pytagoriády

43. ročník Celoštátneho kola Pytagoriády

Na Deň detí, 1. 6. 2022 odštartoval 43. ročník Celoštátneho kola Pytagoriády (ďalej „CK PYT“), ktoré IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v spolupráci so Slovenskou komisiou Pytagoriády zorganizovala tento rok v Bratislave. Počas súťažného dňa, 2. 6. 2022 si svoje matematické schopnosti a rýchlosť v počítaní príkladov zmeralo 51 najtalentovanejších študentov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka na Slovensku.

Ako to dopadlo?

Pytagoriáda je postupová súťaž, ktorá má 3 kolá: školské, okresné a celoštátne. Tento rok sa do školského kola, ktoré má 6 kategórii zapojilo viac než 149 000 žiakov. Celoštátne kolo sa koná pre kategórie P6, P7 a P8 a z online okresného kola bolo na CK PYT pozvaných iba 53 najšikovnejších žiakov z celej republiky, pričom 4 z nich riešili 2 kategórie.

Na celoštátnom kole, každá kategória rieši v rámci 60 minút 20 neľahkých úloh. V prípade, že má súťažiaci minimálne 12 príkladov správne, za každé 3 ušetrené minúty získava 1 bod navyše. Rýchlosť počítania je na CK PYT dôležitým faktorom úspechu, a preto napätá atmosféra v súťažnej miestnosti by sa aj tento ročník naozaj dala krájať.

Slovenská komisia Pytagoriády dôsledne vyhodnotila odovzdané riešenia a po sprievodnom programe, ktorý pre účastníkov celoštátneho kola pripravila IUVENTA, sme sa spoločne dozvedeli netrpezlivo očakávané výsledky.  

V kategórii P6 zvíťazili:

Kategória P7 a P8 dopadla tento rok veľmi zaujímavo. Šesť víťazných medailí si medzi seba rozdelili iba štyria talentovaní žiaci. Výrazný úspech dosiahol žiak Saleh Alex Kirolus, ZŠ s VJM – Alapiskola, Komárno, ktorý získal rovno dve zlaté medaile! Podobný úspech dosiahol Adam Klein, ZŠ, Ing. O. Kožucha 11, Spišská Nová Ves, ktorý v kategórii P7 získal bronzovú medailu a z kategórie P8 si odniesol striebornú medailu. Gratulácia patrí aj Lucii Tóthovej, Gymnázium, Grösslingová 18, Bratislava za 2. miesto v kategórii P7 a Samuelovi Havaldovi, Spojená škola, Novohradská 3, Bratislava za 3. miesto v kategórii P8.

Kompletnú výsledkovú listinu nájdete na webovej stránke www.olympiady.sk.

Napriek náročným dvom dňom, ktoré na žiakov čakali, sa IUVENTA v rámci CK PYT snažila o to, aby si deti odniesli najmä veľa pekných zážitkov a nových priateľstiev. Počas celoštátneho kola sme pre nich preto pripravili zaujimavý sprievodný program, ktorý v stredu podvečer zrealizoval Odbor podpory práce s mládežou, a taktiež sme spoločne navštívili centrum mesta v Bratislave, kde sme si okrem miestnych zmrzlinárni pozreli Galériu optických ilúzii.

Na záver by sme radi poďakovali Slovenskej komisii Pytagoriády nie len za spoluprácu pri organizácii celoštátneho kola, ale najmä za ich čas venovaný tvorbe a hodnoteniu zaujímavých úloh 43. ročníka Celoštátneho kola Pytagoriády.

Víťazom ešte raz gratulujeme a tešíme sa na známe i neznáme talenty v ďalšom ročníku.

Autor: Alexandra Pačutová